Bahan-bahannya:-
100 gram tepung beras
50 gram tepung sagu
¼ sudu kecil garam
600 ml air
50 ml air daun pandan
2 helai daun pandan - potong
sebesar 2 inci
250 gram gula melaka - hancurkan
2 biji isi kelapa muda
500 ml santan dari 1 biji
kelapa
Daun pisang secukupnya untuk
membungkus
Cara-cara Membuatnya:-
1. Masukkan
tepung beras, tepung sagu dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan bancuh
dengan sebahagian air. Ketepikan.
2. Didihkan
air selebihnya, masukkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau.
Masukkan air daun pandan dan kacau adunan sehingga pekat dan masak. Angkat dari
api.
3. Letak
sepotong daun pandan di atas 2 lehai daun pisang yang ditindih. Tambah 1 sudu gula
melaka, 2 sudu adunan tepung, 3 sudu isi kelapa muda dan 4 sudu santan. Bungkus
dan kokot dengan lidi. Buat hingga habis.
4. Sementara
itu panaskan kukusan.
5. Kukus selama 1 jam sehingga
masak. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment