Tuesday, February 20, 2001

JONGKONG KELAPA MUDA


Bahan-bahannya:-

100 gram tepung beras
50 gram tepung sagu
¼ sudu kecil garam
600 ml air
50 ml air daun pandan
2 helai daun pandan - potong sebesar 2 inci
250 gram gula melaka - hancurkan
2 biji isi kelapa muda
500 ml santan dari 1 biji kelapa
Daun pisang secukupnya untuk membungkus

Cara-cara Membuatnya:-


1.   Masukkan tepung beras, tepung sagu dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan bancuh dengan sebahagian air. Ketepikan.
2.  Didihkan air selebihnya, masukkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Masukkan air daun pandan dan kacau adunan sehingga pekat dan masak. Angkat dari api.
3.   Letak sepotong daun pandan di atas 2 lehai daun pisang yang ditindih. Tambah 1 sudu gula melaka, 2 sudu adunan tepung, 3 sudu isi kelapa muda dan 4 sudu santan. Bungkus dan kokot dengan lidi. Buat hingga habis.
4.     Sementara itu panaskan kukusan.
5.   Kukus selama 1 jam sehingga masak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0