MAKLAU – Makanan laut (seafood)
ringkasnya “maklau” adalah termasuk
apa-apa jenis makanan yang diambil dari laut.
Maklau adalah sebarang bentuk
kehidupan laut yang dianggap sebagai makanan oleh manusia. Maklau secara ketara
termasuk ikan dan kerang. Kerang termasuk pelbagai spesies moluska, krustasea,
dan echinoderm. Secara sejarah, mamalia laut seperti ikan paus dan ikan
lumba-lumba telah dimakan sebagai makanan, walaupun itu berlaku pada tahap yang
lebih rendah pada zaman moden. Tumbuhan laut yang boleh dimakan, seperti
beberapa rumpai laut dan mikroalgae, secara meluas dimakan sebagai maklau di
seluruh dunia, terutamanya di Asia.
Di Amerika Utara istilah "seafood"
diperluaskan kepada organisme air tawar yang dimakan oleh manusia, jadi maklau
adalah merangkumi semua kehidupan akuatik yang boleh dimakan.
Perolehan maklau biasanya
adalah secara memancing, menjala, memukat atau memburu, dan penternakan maklau dikenali sebagai akuakultur, atau penternakan ikan jika ikan
yang diternak. Maklau sering dibezakan daripada daging, walaupun ia masih
haiwan dan dikecualikan dalam diet vegetarian. Maklau merupakan sumber penting
protein dalam banyak diet di seluruh dunia, terutama di kawasan pantai.
Kebanyakan hasil penuaian maklau
dimakan oleh manusia, tetapi sebahagian besarnya digunakan sebagai makanan ikan
untuk memelihara ikan lain atau haiwan ternakan. Sesetengah maklau digunakan
sebagai baja untuk tumbuhan lain.
Dengan cara ini, maklau secara
tidak langsung digunakan untuk menghasilkan makanan tambahan untuk kegunaan
manusia. Produk, seperti pil minyak dan spirulina, juga diekstrak daripada maklau.
Sesetengah maklau diberi makan kepada ikan akuarium, atau digunakan untuk
memberi makan haiwan domestik, seperti kucing. Sebilangan kecil digunakan dalam
perubatan, atau digunakan secara industri untuk tujuan bukan makanan contohnya kulit.
#maklau #seafood #maknamaklau
No comments:
Post a Comment