Thursday, February 8, 2001

TALAM JAGUNG


Bahan-bahan untuk lapis bawah:-

1 cawan jagung manis berkrim
1 cawan tepung beras
2 sudu tepung kastad
2 cawan santan
½ cawan gula

Cara-cara membuat lapisan bawah:-
1.                   Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2.                   Masukkan dalam loyang yang telah dileset minyak.
3.                   Kukus selama ½ jam.

Bahan-bahan untuk lapisan atas:


1 cawan tepung beras
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya:-
1.                   Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
2.                   Kacau sebentar di atas api kecil.
3.                   Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar-cakarkan sedikit dan tuangkan perlahan-perlahan adunan lapisan atas.
4.                   Kukus selama 20 minit.
5.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0