Monday, April 2, 2001

SATAY AYAM


Bahan-bahannya:-

400 gram isi ayam segar – dipotong kiub/kecil
½ sudu kecil garam
40 gram gula
Lidi satay
3 sudu minyak masak

Bahan Untuk Dilumatkan:-


4 ulas bawang merah
1 inci kunyit segar
2 biji buah keras
½ inci lengkuas
1 sudu kecil ketumbar – disangrai
½ sudu kecil jintan manis – disangrai
½ sudu kecil jintan putih – disangrai
2 sudu air asam jawa
4 susu santan
1 batang serai dititik untuk merenjis satay

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Perap ketulan ayam dengan bahan yang dilumatkan, garam, air asam jawa, gula sekurang-kurangnya 3 jam sebelum satay dicucuk.
2.       Cucuk satay pada lidi.
3.       Baki perapan dicampur dengan minyak masak untuk renjisan pada satay, ketika satay dibakar.
4.       Bakar hingga masak dan hidangkan dengan nasi himpit, sos kacang, bawang hiris, timun.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0