Bahan-bahannya:-
400 gram isi ayam segar – dipotong kiub/kecil
½ sudu kecil garam
40 gram gula
Lidi satay
3 sudu minyak masak
Bahan Untuk
Dilumatkan:-
4 ulas bawang merah
1 inci kunyit segar
2 biji buah keras
½ inci lengkuas
1 sudu kecil ketumbar – disangrai
½ sudu kecil jintan manis – disangrai
½ sudu kecil jintan putih – disangrai
2 sudu air asam jawa
4 susu santan
1 batang serai dititik untuk merenjis satay
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Perap ketulan ayam dengan bahan yang dilumatkan,
garam, air asam jawa, gula sekurang-kurangnya 3 jam sebelum satay dicucuk.
2.
Cucuk satay pada lidi.
3.
Baki perapan dicampur dengan minyak masak untuk
renjisan pada satay, ketika satay dibakar.
4.
Bakar hingga masak dan hidangkan dengan nasi
himpit, sos kacang, bawang hiris, timun.
No comments:
Post a Comment