Monday, April 16, 2001

Stew Ayam Bijan

Bahan-bahannya:-

Bahan A

500 gram daging ayam dibuang kulit
5 ulas bawang merah 
2 siong bawang putih 
1 inci halia 
3 biji cili merah 
1 batang karot - dipotong kecil
1 biji tomato - dibelah
2 tangkai daun saderi - dipotong pendek
2 tangkai daun bawang - dipotong pendek
2 sudu minyak masak

Bahan B (dibancuh terlebih dahulu)
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-
1.  Hiriskan bawang merah, bawang putih, halia, cili merah.
2.  Panaskan minyak dan tumis hirisan tersebut sehingga naik bau dan layu.
3.  Masukkan ayam dan gaulkan sekali. Biarkan sekejap. Masukkan karot dan tomato. 
4.  Kacau hingga semua bahan layu dan masukkan bancuhan Bahan B, gaul rata dan masak hingga mendidih.
5.  Tutup api dan taburkan potongan daun saderi dan daun bawang.
6.  Siap untuk dimakan bersama roti atau nasi.




No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0