Bahan-bahannya:-
5 biji telur ayam segar
½ sudu kecil lada sulah
2 tangkai daun ketumbar dihiris halus
2 sudu minyak masak
Bahan Untuk Inti:-
150 gram daging cincang Ramly
3 siong bawang putih – dihiris
3 biji bawang besar – dicincang
1 inci halia muda – dihiris
2 biji tomato – potong dadu
1 biji lada merah
2 biji lada hijau – buang biji/hiris
½ sudu kecil serbuk kunyit Adabi
½ cawan air
Sedikit serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara Membuatnya
1.
Perap daging cincang bersama halia, bawang putih,
serbuk lada sulah dan garam sekurang-kurangnya 15
minit.
2.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang
besar hingga naik bau. Masukkan serbuk kunyit, cili merah, cili hijau dan
daging yang sudah diperap. Goreng hingga daging ¾ masak.
3.
Masukkan tomato dan sedikit air, masak hingga
air kering. Alihkan.
4.
Pukul telur dengan serbuk lada sulah dan daun
ketumbar.
5.
Panaskan kuali dan dadarkan telur. Masukkan inti
daging dan lipat membungkus.
6.
Angkat bila telur masak kekuningan.
No comments:
Post a Comment