2 cawan pulut
2 ½ cawan santan cair + sikit garam
Cara-Cara Membuatnya:-
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
- Lesetkan sikit minyak pada loyang lain, masukkan pulut yang telah masak itu dan tekankan pulut masak itu.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan untuk Lapisan Atas
4 cawan santan pekat
1 cawan gula perang
1 cawan durian
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung atau tepung kastad 1 sudu gula pasir
1 sudu kecil garam
Cara-Cara Membuatnya:-
- Masukkan santan, gula dan durian ke dalam pengisar elektrik.
- Kisar sehingga larut sebati.
- Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam mangkuk adunan.
- Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung atau tepung kastad ke dalam mangkuk adunan yang telah diletakkan santan. Masukkan gula dan garam. Kacau rata.
- Panaskan bahan lapisan bawah dalam kuali leper sebentar.
- Tuangkan adunan ke atas pulut dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana.
- Bila telah masak, sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam sebelum dipotong.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment