Bahan-bahannya:-
600 gram udang - buang kulit
dan cincang
2 biji bawang merah - dicincang
1 batang karot - dicincang
2 biji lada merah - dicincang
4 tangkai daun bawang - dihiris
8 keping sengkuang – dihiris /
dicincang
120 gram udang kering - dilumatkan
300 gram tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu kecil serbuk kari
1 sudu gula
1 ½ sudu kecil garam
3 biji telur ayam segar
200 ml susu cair
100ml air
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara-cara Membuatnya:-
1. Masukkan
bahan kesemua bahan kecuali telur, susu, air dan minyak ke dalam mangkuk. Gaul
sebati.
2. Masukkan
telur, susu dan air. Gaul sebati dan ketepikan selama ½ jam.
3. Sementara
itu panaskan minyak di dalam kuali.
4. Gunakan
sudu, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga habis. Goreng
sehingga kuning-kekuningan dengan api sederhana.
5. Angkat
dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment