Sunday, May 19, 2002

CUCUR BERPERISA


Bahan-bahannya:-

600 gram udang - buang kulit dan cincang
2 biji bawang merah - dicincang
1 batang karot - dicincang
2 biji lada merah - dicincang
4 tangkai daun bawang - dihiris
8 keping sengkuang – dihiris / dicincang
120 gram udang kering - dilumatkan
300 gram tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu kecil serbuk kari
1 sudu gula
1 ½ sudu kecil garam
3 biji telur ayam segar
200 ml susu cair
100ml air
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Masukkan bahan kesemua bahan kecuali telur, susu, air dan minyak ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
2.       Masukkan telur, susu dan air. Gaul sebati dan ketepikan selama ½ jam.
3.       Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4.       Gunakan sudu, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga habis. Goreng sehingga kuning-kekuningan dengan api sederhana.
5.       Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato. Siap untuk dihidang. 

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0