Sunday, May 19, 2002

APAM BALIK


Bahan untuk kulit:

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur ayam segar
1 ½ cawan air
 ½ sudu kecil serbuk penaik

Bahan Untuk Tabur:
Sedikit mentega
1 cawan kacang tanah – ditumbuk halus
1 tin jagung manis
½ cawan coklat urai
 ½ cawan gula pasir

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Pukul gula bersama telur hingga kembang.
2.                   Masukkan soda, air, serbuk penaik dan pewarna kuning. Kacau gaul hingga sebati.
3.                   Masukkan tepung dan kacau gaul lagi supaya tidak berketul.
4.                   Leset mentega pada kuali leper. Panaskan kuali dengan api kecil.
5.                   Ambil satu senduk adunan tadi dan ratakan pada kuali leper. Biarkan separuh masak.
6.                   Taburkan bahan taburan. Masak hingga kekuningan.
7.                   Setelah masak, lipat dua. Dan dipotong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0