Bahan untuk kulit:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur ayam segar
1 ½ cawan air
½ sudu kecil serbuk penaik
Bahan Untuk Tabur:
Sedikit mentega
1 cawan kacang tanah –
ditumbuk halus
1 tin jagung manis
½ cawan coklat urai
½ cawan gula pasir
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Pukul gula bersama telur hingga kembang.
2.
Masukkan soda, air, serbuk penaik dan pewarna
kuning. Kacau gaul hingga sebati.
3.
Masukkan tepung dan kacau gaul lagi supaya tidak
berketul.
4.
Leset mentega pada kuali leper. Panaskan kuali
dengan api kecil.
5.
Ambil satu senduk adunan tadi dan ratakan pada
kuali leper. Biarkan separuh masak.
6.
Taburkan bahan taburan. Masak hingga kekuningan.
7.
Setelah masak, lipat dua. Dan dipotong. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment