Bahan-bahannya:-
1
cawan air
½ sudu
kecil garam
2
cawan ubi kayu parut
½
biji kelapa parut
½ sudu
kecil pewarna merah
Bahan sira:
½
cawan air
1
keping gula melaka - hancurkan
1
helai daun pandan, disimpulkan
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Panaskan kukusan. Leset
minyak pada loyang.
2.
Gaul sehingga sebati
ubi kayu, air dan bahan pewarna. Masukkan adunan ke dalam loyang.
3.
Kukus selama ½ jam
atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentuk-bentuk yang disukai.
4.
Gaul garam bersama
kelapa parut. Salut kepingan-kepingan bingka dengan kelapa.
5.
Satukan gula melaka,
air dan daun pandan dalam periuk lain dan masak hingga larut. Besarkan api dan
didihkan hingga menjadi sira yang pekat.
6.
Hidang bingka bersama
air sira. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment