Bahan-bahannya:-
500 gram beras pulut - dikosek
dan ditoskan
1½ cawan pati santan
1 helai daun kunyit
3 sudu minyak masak
90 gram udang kering - direndam,
dibersihkan dan ditumbuk
2 tangkai lada merah
10 ulas bawang merah -
ditumbuk
½ sudu lada sulah
4 biji buah keras
1 siung bawang putih
½ biji kelapa parut putih - tumbuk
separa halus
2 helai daun pandan
1 sudu garam
1 inci kunyit hidup
1 sudu ketumbar - goreng tanpa
minyak
1 sudu belacan – dibakar
½ sudu gula pasir
Daun pisang secukupnya -layur di
atas api
Lidi untuk kokot.
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Masuk dan gaul pulut, santan, daun kunyit,daun
pandan dan ½ sudu garam di dalam loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan
pulut tidak terlalu kembang. Keluarkan daun-daun dan ketepikan pulut.
2.
Panaskan minyak atas api yang sederhana dan
gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit. Masukkan kelapa dan kacau sehingga
kering jangan sampai hangus. Masukkan garam, kacau dan angkat. Sejukkan.
3.
Bubuh sedikit pulut di atas daun
pisang.Bentukkan supaya menjadi gulungan-gulungan leper sepanjang 5 inci.
4.
Masukkan inti dengan sama rata, dan gulung ketat-ketat
untuk membungkusnya. Kokot bungkusan itu dengan lidi.
5.
Panggang pulut di atas api arang yang perlahan
selama ½ jam, dengan membalik-baliknya selalu. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment