Wednesday, September 4, 2002

PULUT PANGGANG


Bahan-bahannya:-

500 gram beras pulut - dikosek dan ditoskan
1½ cawan pati santan
1 helai daun kunyit
3 sudu minyak masak
90 gram udang kering - direndam, dibersihkan dan ditumbuk
2 tangkai lada merah
10 ulas bawang merah - ditumbuk
½ sudu lada sulah
4 biji buah keras
1 siung bawang putih
½ biji kelapa parut putih - tumbuk separa halus

2 helai daun pandan
1 sudu garam
1 inci kunyit hidup
1 sudu ketumbar - goreng tanpa minyak
1 sudu belacan – dibakar
½ sudu gula pasir
Daun pisang secukupnya -layur di atas api
Lidi untuk kokot.

Cara-cara Membuatnya:-

1.                   Masuk dan gaul pulut, santan, daun kunyit,daun pandan dan ½ sudu garam di dalam loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang. Keluarkan daun-daun dan ketepikan pulut.
2.                   Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit. Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus. Masukkan garam, kacau dan angkat. Sejukkan.
3.                   Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang.Bentukkan supaya menjadi gulungan-gulungan leper sepanjang 5 inci.
4.                   Masukkan inti dengan sama rata, dan gulung ketat-ketat untuk membungkusnya. Kokot bungkusan itu dengan lidi.
5.                   Panggang pulut di atas api arang yang perlahan selama ½ jam, dengan membalik-baliknya selalu. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0