Tuesday, August 26, 2003

KARIPAP MUDAH


Bahan-bahan untuk membuat inti:

3 sudu minyak masak
1 batang kulit kayu manis
½ sudu kecil makan jintan manis
½ inci halia - dilumatkan
1 biji bawang besar – dilumatkan
2 siung bawang putih - dilumatkan
2 sudu rempah kari – dibancuh dengan 2 sudu air
1 sudu kecil serbuk cili (jika mahu pedas)
2 sudu gula
1 sudu kecil garam
½ kg ubi kentang/ keledek - dipotong dadu
100 gram daging lembu/ayam
2 cawan air

Cara-cara membuat intinya:-


1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis dan jintan manis hingga naik bau.
2. Masukkan masukkan halia, bawang besar dan bawang putih yang telah dilumatkan. Kacau rata.
3.  Masukkan serbuk kari dan cili. Kacau rata hingga terbit minyak.
4. Masukkan gula, garam dan daging. Kacau rata hingga daging separa masak.
5. Masukkan ubi kentang/keledek dn air. Kacau seketika dan tutup periuk dengan api yang kecil. Biarkan seketika hingga ubi empuk.
6. Tutup api setelah masak dan ketepikan.
  
Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:

1. 500 gram tepung gandum
2. 1 cawan minyak masak (panaskan)
3.  Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara untuk membuat kulit:

1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Curah minyak panas suam ke dalam tepung. Gaul rata membentuk doh. (tambah tepung atau minyak jika doh terlalu lembut atau keras).
2. Ambil sedikit doh, canai nipis (2mm tebal) atas landasan bertepung dan isikan 1 sudu makan inti, tutup dan kelim kemas-kemas / gunakan acu karipap untuk menutupnya dan elakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses yang sama hingga habis.
3. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali dengan api yang perlahan.
4. Goreng karipap hingga kuning keemasan. Angkat dan tos. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0