Bahan-bahan untuk inti:
2 sudu minyak masak
2 siung bawang putih - cincang
halus
½ biji sengkuang – potong
halus
1 batang karot – potong halus
1 keping tauhu - digoreng dan dipotong
dadu kecil
100 gram ayam atau udang - dicincang
halus
1 biji telur ayam segar - digoreng
dadar dan cincang halus
½ sudu kecil garam
Cara-cara untuk membuat inti:
1. Panaskan
minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam atau udang. Kacau sebentar.
2. Masukkan
semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu.
3. Masukkan
telur yang dicincang dan gaul hingga rata.
4. Angkat
dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:
100 gram tepung ubi
100 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
1 biji telur ayam segar
Air secukupnya
½ sudu kecil garam halus
Minyak masak - untuk
menggoreng
Cara-Cara Membuatnya:
1. Masukkan
semua bahan kecuali minyak dan air. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaulkan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
2. Panaskan
acuan pai tee dalam minyak panas.
3. Celup
acuan ke dalam bancuhan tepung.
4. Celupkan
semula ke dalam minyak panas.
5. Biarkan
hingga kulit tertanggal sendiri.
6. Goreng
sehingga kekuningan.
7. Angkat
dan toskan.
8. Masukkan
inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment