Saturday, August 23, 2003

PAI TEE


Bahan-bahan untuk inti:

2 sudu minyak masak
2 siung bawang putih - cincang halus
½ biji sengkuang – potong halus
1 batang karot – potong halus
1 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu kecil
100 gram ayam atau udang - dicincang halus
1 biji telur ayam segar - digoreng dadar dan cincang halus
½ sudu kecil garam

Cara-cara untuk membuat inti:

1.   Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam atau udang. Kacau sebentar.
2.       Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu.
3.       Masukkan telur yang dicincang dan gaul hingga rata.
4.       Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:


100 gram tepung ubi
100 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
1 biji telur ayam segar
Air secukupnya
½ sudu kecil garam halus
Minyak masak - untuk menggoreng

Cara-Cara Membuatnya:

1.      Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaulkan  sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
2.       Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.
3.       Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.
4.       Celupkan semula ke dalam minyak panas.
5.       Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
6.       Goreng sehingga kekuningan.
7.       Angkat dan toskan.
8.       Masukkan inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0