Tuesday, April 27, 2004

AYAM PAPRIKA


Bahan-bahannya:-

2 potong ayam bahagian peha
2 sudu serbuk paprika
4 siong bawang putih
2 sudu minyak marjerin - untuk menumis
Air rebusan ayam - kerangka ayam
2 sudu yoghurt
1 sudu tepung jagung
2 sudu puri tomato
Garam dan serbuk perasa - secukup rasa
2 biji lada merah besar – lada bengala
2 biji lada hijau besar – lada bengala

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Panaskan marjerin dan tumis bawang putih hingga naik bau.
2.       Masukkan tomato puri dan tepung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
3.       Kacau hingga sebati dan masukkan air rebusan ayam, ayam dan masak hingga mendidih.
4.       Setelah mendidih, masukkan yoghurt, garam dan serbuk perasa.
5.       Dalam kuali yang lain, untuk hidangan - panaskan marjerin dan tumis lada bengala (merah dan hijau) yang telah dihiris.
6.       Siap untuk dihidangkan. Makan bersama nasi atau roti.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0