Bahan-bahannya:-
2 potong ayam bahagian peha
2 sudu serbuk paprika
4 siong bawang putih
2 sudu minyak marjerin - untuk menumis
Air rebusan ayam - kerangka ayam
2 sudu yoghurt
1 sudu tepung jagung
2 sudu puri tomato
Garam dan serbuk perasa - secukup rasa
2 biji lada merah besar – lada bengala
2 biji lada hijau besar – lada bengala
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Panaskan marjerin dan tumis bawang putih hingga
naik bau.
2.
Masukkan tomato puri dan tepung yang telah
dibancuh dengan sedikit air.
3.
Kacau hingga sebati dan masukkan air rebusan
ayam, ayam dan masak hingga mendidih.
4.
Setelah mendidih, masukkan yoghurt, garam dan
serbuk perasa.
5.
Dalam kuali yang lain, untuk hidangan - panaskan
marjerin dan tumis lada bengala (merah dan hijau) yang telah dihiris.
6.
Siap untuk dihidangkan. Makan bersama nasi atau
roti.
No comments:
Post a Comment