Wednesday, April 28, 2004

CHICKEN CHOP ORIENTAL


Bahan-bahannya:-

2 pasang betis ke thigh ayam – dibuang tulang

Bahan Perapan:-
1 sudu kicap cair
1 sudu kecil tepung jagung
½ sudu kecil lada hitam
½ sudu kecil lada sulah

Bahan Untuk Sos:-

 sudu sos tomato
1 sudu brown sauce
100 ml air

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Ayam perlu dibuang kulitnya dengan seluing hingga ke hujung betis dan dipotong.
2.       Ketuk bahagian tulang betis hingga patah dan buang tulang betis dan tulang peha.
3.       Perap isi ayam itu dengan kicap cair, tepung jagung, lada hitam dan lada sulah, sekurang-kurangnya satu jam atau semalaman.
4.       Di dalam mangkuk lain; sediakan 2 sudu sos tomato, 1 sudu brown sauce dan larutkan dengan 100 ml air. Kacau hingga sebati.
5.       Panaskan 1 sudu minyak zaitun dalam pan, goreng ayam hingga kuning keperangan.
6.       Tuang sos tomato yang disediakan ke dalam. Panaskan sehingga kuah tomato memekat dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0