Bahan-bahannya:-
2 pasang betis ke thigh ayam – dibuang tulang
Bahan Perapan:-
1 sudu kicap cair
1 sudu kecil tepung jagung
½ sudu kecil lada hitam
½ sudu kecil lada sulah
Bahan Untuk Sos:-
sudu sos tomato
1 sudu brown sauce
100 ml air
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Ayam perlu dibuang kulitnya dengan seluing
hingga ke hujung betis dan dipotong.
2.
Ketuk bahagian tulang betis hingga patah dan buang
tulang betis dan tulang peha.
3.
Perap isi ayam itu dengan kicap cair, tepung
jagung, lada hitam dan lada sulah, sekurang-kurangnya satu jam atau semalaman.
4.
Di dalam mangkuk lain; sediakan 2 sudu sos
tomato, 1 sudu brown sauce dan larutkan dengan 100 ml air. Kacau hingga sebati.
5.
Panaskan 1 sudu minyak zaitun dalam pan, goreng
ayam hingga kuning keperangan.
6.
Tuang sos tomato yang disediakan ke dalam.
Panaskan sehingga kuah tomato memekat dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment