Bahan-bahan untuk membuat inti:
½ biji kelapa parut putih
¼ cawan gula melaka
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air
Cara-cara membuat intinya:-
1. Gaulkan semua bahan-bahan untuk membuat inti
dalam kuali dan jerang di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga merengas dan separa kering.
Angkat dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk membuat kuih:-
240 gram tepung pulut
½ sudu kecil garam
1 sudu tepung gandum
1 sudu kecil air kapur
200 ml air
50 gram biji bijan
Minyak masak - untuk
menggoreng
Cara-cara Membuatnya:-
1. Masukkan
tepung pulut, tepung gandum, air kapur dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
Tuang air sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh yang lembut. Tambah air lagi
jika tidak mencukupi.
2. Ambil
sedikit doh, bentukkan bulat dan isikan inti di tengah-tengahnya. Pastikan
tidak bocor. Kemudian golekkan ke atas bijan. Buat hingga doh habis.
3. Sementara
itu panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana besar.
4. Goreng
kuih bom hingga keemasan. Angkat dan tos. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment