Sunday, April 18, 2004

SUP CALONG IKAN PARANG


Bahan-bahannya:-

600 gram ikan parang segar
50 gram bunga kobis
1 batang karot
1 paket suhun
1 tangkai daun saderi
1 tangkai daun bawang
7 ulas bawang merah
5 siong bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil lada sulah
3 sudu minyak masak


Cara-cara Membuatnya
1.       Ikan parang dibersihkan dan diambil isinya. Gunakan sudu untuk mengikis isi ikan dan buang tulang jika ada dalam isi.
2.       Ambil isi ikan, 6 kiub ais, garam dan sedikit gula. Lumatkan dalam blender.
3.       Dengan mengepal isi ikan di dalam tangan, bentukkan bebola dan sudip bebola ikan itu dengan sudu lalu direndam dalam mangkuk berisi air.
4.       Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah, halia dan lada sulah hingga naik bau.
5.       Tambahkan air semangkuk, masukkan garam. Setelah mendidih masukkan lobak merah, bunga kubis dan bebola ikan. Tambahkan lagi 2 mangkuk air dan biarkan mendidih.
6.       Kemudian masukkan suhun. Biarkan mendidih dan angkat.
7.       Tabur hirisan daun saderi dan daun bawang serta bawang goreng semasa dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0