Sunday, June 6, 2004

NAGASARI



Bahan-bahannya:-

1 cawan tepung beras
5 cawan santan
2 sudu tepung jagung
2 sudu gula
½ sudu kecil garam
5 biji pisang raja
Daun pisang secukupnya - dilayurkan

Cara-cara Membuatnya:-


1.  Gaul sebati tepung, santan, garam dan gula.
2.   Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat.
3. Ambil 1 senduk adunan dan letak di atas daun pisang. Letakkan sepotong pisang dan tutup adunan ini dengan daun pisang seperti buat lepat. Ulangi, buat hingga habis.
4.  Sementara itu panaskan kukusan.
5.  Letakkan kuih dalam dulang kukusan dan kukus selama ½ jam atau hingga masak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0