Bahan-bahannya:-
500 gram tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan susu tepung
½ sudu kecil garam
1 bungkus yis kering
1 sudu lemak sayur
1 biji telur ayam segar (pukul)
2 sudu marjerin
250 ml air suam
Minyak masak untuk menggoreng.
Gula halus / coklat cair dan
coklat urai (pilihan bahan untuk salut)
Cara-cara Membuatnya:-
1. Masukkan
tepung, gula, susu, garam dan lemak sayur ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Masukkan
telur, marjerin dan air suam. Gaul rata hingga menjadi doh. Uli doh hingga
tidak melekat.
3. Tutupkan
dengan kain lembab dn biarkan naik hingga 2 kali ganda.
4. Selepas
naik tumbuk-tumbuk doh supaya angin keluar. Uli sekali lagi.
5. Bahagikan
adunan kepada bebola kecil dan canaikan. Terap mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Biarkan
adunan naik sekali lagi.
7. Sementara
itu panaskan minyak di dalam kuali dengan api yg sederhana.
8. Goreng
donat sehingga keemasan. Angkat dan tos.
9. Salut
donat yang telah digoreng dengan gula halus atau sapu coklat pada bahagian atas
donat dan tabur dengan coklat urai. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment