Wednesday, May 18, 2005

TALAM UBI



Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-

1 kilo ubi kayu - dilumatkan dan tapis, buang air tapisan
3 cawan air
1 cawan gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan

Cara untuk membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan dan leset minyak pada loyang.
2.                   Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
3.                   Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½ jam.

Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:
 
1 cawan tepung beras
4 ½ cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
Campurkan, masak hingga mendidih dan tapis

Cara-cara untuk membuatnya:

1.                   Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
2.                   Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar. Kacau selalu supatya tidak berketul-ketul dan tutup api.
3.                   Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
4.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0