Wednesday, August 10, 2005

KUIH SAGU


Bahan-bahannya:-

½ gelas sagu biji - bilas bersih (untuk elakkan sagu menjadi mata ikan pastikan semua sagu telah terserap air)
3 gelas air
6 sudu gula
½ sudu kecil pewarna merah / hijau
1 helai daun pandan
½ biji kelapa parut putih
½ sudu kecil sedikit garam

Cara-cara Membuatnya:-


1.    Masukkan air, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan semua gula larut.
2.       Keluarkan daun pandan. Masukkan pewarna dan sagu biji. Kacau hingga sagu kembang.
3.       Angkat dan masukkan ke dalam loyang. Biarkan sejuk.
4.       Sementara itu, kelapa parut dibubuh garam dan digaul rata.
5.       Setelah sagu sejuk, potong dan gaul dengan kelapa parut hingga rata. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0