Thursday, February 23, 2006

TEPUNG PELITA


Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-

2 cawan tepung beras
1 sudu kecil kapur sirih
5 cawan jus dari 7 helai daun pandan
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya, dibuat bakul

Cara-cara membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan.
2.                   Gaul rata tepung beras, kapur dan jus pandan. Masukkan ke dalam jag.
3.                   Masukkan 1 sudu gula atau lebih bagi setiap bakul daun pisang. Kemudian masukkan tuang adunan tadi hingga ¾ bakul. Kukus sehingga masak anggaran 20 minit.


Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:

Santan pekat dari 1 biji kelapa
1 senduk tepung beras
½ sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.                   Gaul rata kesemua bahan. Masukkan ke dalam jag.
2.                   Tuang adunan tadi ke atas lapisan bawah yang telah masak.
3.                   Untuk pastikan ianya masak, ambil lidi dan cucuk, pastikan tepung tidak melekat pada lidi.
4.                   Kukus semula hingga masak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0