Friday, April 21, 2006

AYAM GORENG CENDAWAN


 Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam – dipotong anak ramai
100 gram cendawan tiram
2 biji bawang besar - dihiris
2 siong bawang putih - dihiris
1 inci halia – dihiris
1 sudu lada sulah
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa.


Cara-cara Membuatnya:-

1.       Perapkan ayam yang telah dibersihkan dengan menggaulkannya dengan sedikit garam dan lada sulah.
2.       Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3.       Masukkan ayam dan kacau rata-rata, tuang sedikit air dan masak sehingga ayam empuk.
4.       Bubuh cendawan dan halia, angkat sebaik kuahnya telah memekat. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0