Saturday, April 29, 2006

TOM YAM SEAFOOD


Bahan-bahannya:-

500 gram ketam bunga / sotong / udang / lala / remis / kepah – pilihan atau gabungan
2 kiub pati Tom Yam
1 inci lengkuas – dihiris
2 batang serai – dipotong
4 helai daun limau purut
4 helai daun ketumbar
4 daun cendawan tiram
5 biji atau lebih cili padi
1 sudu jus limau nipis
1 sudu kicap sotong
1 sudu kecil gula
4 mangkuk air rebusan kerangka ayam

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Panaskan 4 mangkuk air rebusan ayam hingga mendidih.
2.       Masukkan semua makanan laut dan semua bahan lain.
3.       Masak hingga mendidih, secukup rasa dengan garam halus dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0