6 biji pisang masak – buang kulit
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum – diayak
½ biji kelapa parut
½ sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya - layur
di atas api
Cara-cara Membuatnya:-
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun
pisang hingga sebati.
3. Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu
adunan pisang ditengah-tengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu kecil inti kelapa
parut di tengah-tengahnya. Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu
adunan pisang. Balut adunan dengan melipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah
supaya menjadi lipatan berukuran 12x12 cm. Buat sehingga habis.
4. Letakkan dalam dulang kukusan dan kukus selama ½
jam atau hingga masak. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment