Monday, April 17, 2006

LEPAT PISANG


 Bahan-bahannya:-

6 biji pisang masak  – buang kulit
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum – diayak
½ biji kelapa parut
½ sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya - layur di atas api

Cara-cara Membuatnya:-


1.             Panaskan kukusan.
2.             Gaul kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
3.            Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang ditengah-tengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu kecil inti kelapa parut di tengah-tengahnya. Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang. Balut adunan  dengan melipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x12 cm. Buat sehingga habis.
4.         Letakkan dalam dulang kukusan dan kukus selama ½ jam atau hingga masak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0