Monday, May 1, 2006

KARI KEPALA IKAN MERAH


Bahan-bahannya:-

1 ketul kepala ikan merah
25 gram rempah kari ikan
5 biji bawang merah - dilumatkan
2 siong bawang putih – dilumatkan
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
1 inci kayu manis
2 sudu kecil biji sawi
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 cawan air asam jawa
1 cawan santan
2 tangkai daun kari
4 biji kacang bendi
1 batang terong – dibelah dan dipotong 3.
2 biji tomato – dibelah 2
2 biji lada merah dibelah memanjang
Garam, gula dan serbuk perasa

Cara-cara Membuatnya:-
 
1.       Lumatkan bawang merah, bawang putih dan lada kering dengan secawan air.
2.       Tumis bahan yang dilumatkan bersama kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji sawi dan dicampurkan rempah kari ikan, daun kari hingga naik bau.
3.       Masukkan kepala ikan dan gue bersama dengan rempah itu biar berpalut dengan kepala ikan.
4.       Sekejap aja, agak-agak air yang turun dari ikan telah sering, masukkan air asam jawa dan santan.
5.       Kemudian masukkan lada merah, kacang bendi, tomato, terung dan sebaik mendidih semula, suaikan rasa, tambah garam, gula dan serbuk perasa.
6.       Kacau dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0