Bahan-bahannya:-
1 ketul kepala ikan merah
25 gram rempah kari ikan
5 biji bawang merah - dilumatkan
2 siong bawang putih – dilumatkan
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
1 inci kayu manis
2 sudu kecil biji sawi
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 cawan air asam jawa
1 cawan santan
2 tangkai daun kari
4 biji kacang bendi
1 batang terong – dibelah dan dipotong 3.
2 biji tomato – dibelah 2
2 biji lada merah dibelah memanjang
Garam, gula dan serbuk perasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Lumatkan bawang merah, bawang putih dan lada
kering dengan secawan air.
2.
Tumis bahan yang dilumatkan bersama kayu manis,
bunga lawang, buah pelaga, biji sawi dan dicampurkan rempah kari ikan, daun
kari hingga naik bau.
3.
Masukkan kepala ikan dan gue bersama dengan
rempah itu biar berpalut dengan kepala ikan.
4.
Sekejap aja, agak-agak air yang turun dari ikan
telah sering, masukkan air asam jawa dan santan.
5.
Kemudian masukkan lada merah, kacang bendi,
tomato, terung dan sebaik mendidih semula, suaikan rasa, tambah garam, gula dan
serbuk perasa.
6.
Kacau dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment