Untuk Penyediaan Ayam
1 paha ayam diketuk
pangkal lutut, diseluingkan kulit dan dibuang tulang
1 cawan serbuk roti
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
1 biji telur
Sedikit jejari kentang
Sedikit Mayonis
Sedikit sos cili
Sedikit daun salad
Cara-cara Memasak Paha Ayam
1.
Setelah ayam
dibersihkan, buang kulit dan tulang, ambil isi sahaja.
2.
Gaulkan serbuk
roti, tepung gandum dan tepung jagung hingga rata – ketepikan.
3.
Pukul telur dan mandikan
paha ayam dengan telur hingga rata.
4.
Golekkan ayam
yang telah dimandikan telur ke dalam campuran tepung.
5.
Panaskan minyak
dan goreng peha ayam hingga kuning keemasan.
6.
Hidangkan dengan
jejari kentang, mayonis, sos cili, salad dan sos perang – chicken chop.
Untuk Sos Perang - Chicken Chop
½ biji bawang besar
1 sudu tepung gandum
½ biji bawang besar
1 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
½ kiub ayam
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu gula perang
2 sudu sos lada hitam
1 sudu lada hitam
2 cawan air
1 sudu besar mentega
Cara-cara Membuatnya:-
2 sudu sos lada hitam
1 sudu lada hitam
2 cawan air
1 sudu besar mentega
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Campurkan tepung gandum dan tepung jagung ke
dalam 2 cawan air, kacau hingga larut – Ketepikan.
2.
Panaskan mentega
sampai cair, masukkan bawang, goreng sampai layu.
3.
Masukkan lada
hitam, larutan tepung gandum, kiub ayam, kacau hingga sentiasa supaya tidak
berketul, masukkan sos tiram, kicap pekat, gula perang, sos lada hitam dan
serbuk lada hitam.
No comments:
Post a Comment