Bahan-bahannya:-
1 kilogram beras (kosek dan toskan)
5 cm halia
1 sudu jintan putih
2 sudu minyak bijan
2 sudu minyak kacang
2 mangkuk santan pekat
5 biji bawang merah
3 siong bawang putih
5 hehal daun pandan ikat simpul
Air rebusan kerangka ayam
Garam secukupnya
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Panaskan minyak kacang dan minyak bijan dalam
periuk.
2.
Tumis bawang merah, bawang putih, jintan putih
dan halia sehingga naik bau.
3.
Masukkan beras dan gaulkan rata-rata lebihkurang
5 minit.
4.
Masukkan santan, garam, sukat kecukupan air
dengan membubuh air rebusan ayam.
5.
Masukkan daun pandan dan tanak.
6.
Apabila nasi masak. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment