Sunday, June 3, 2007

Resepi Kuih Nekbat Tok Su Halus

Nekbat "ready make" ada dijual rata-rata di bazar Ramadan di Terengganu sama ada yang kosong atau telah disira. Jika nak buat, sama seperti buat baulu beras tapi tak perlu dimasukkan gula lagi. Sebab nekbat ni, makanan versi Wetland ... lembab berair gula. Beli nekbat kosong, dan hanya buat sira gula. Kalau tak ada nekbat kosong boleh buat ikut resepi ini.

Bahan-bahannya:
250 gm tepung beras
6 biji telur ayam
1/2 sudu pewarna kuning telur

Cara-cara Membuatnya

1.   Tepung beras disangar seketika, biarkan sejuk kemudian diayak.
2.   Pukul telur hingga kembang, masukkan pewarna dan pukul lagi hingga kembang berbuih.
3.   Masukkan tepung beras sedikit demi sedikit sambil terus mengacau hingga sebati. Boleh gunakan  pengepuk tangan.
4.   Sapukan minyak pada acuan baulu.
5.   Ceduk campuran tepung dengan senduk dan isikan dalam acuan.
6.   Panaskan atas dapur arang atau masukkan dalam oven pada suhu 180oC. Untuk aroma tradisi gunakan sedikit kulit kelapa kering letakkan dalam oven.
7.   Setelah masak kekuningan, keluarkan dari acuan dan ulangi.

Sira Nekbat

10 biji nekbat kosong
500 ml air
150 gram gula pasir
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan

Cara-cara Membuatnya

1.   Panaskan air hingga mendidih.
2.   Bubuh gula hingga larut, masukkan bunga cengkih dan daun pandan.
3.   Setelah mendidih kedua, padamkan api masukkan nekbat biar ia meresap sira gula dan terendam, jangan dikacau, nanti hancur lebur.
4.   Tutup periuk 10 minit untuk penyerapan lengkap.
5.   Hidangkan. Paling enak disimpan dalam peti sejuk dahulu sebelum dimakan.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0