Wednesday, April 22, 2009

KUIH BAHULU


Bahan-bahannya:-

8 biji telur ayam segar
250 gram serbuk penaik
250 gram gula halus
2 sudu tepung beras
Secubit garam

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Pukul telur hingga kembang, masukkan gula dan sedikit garam dan pukul lagi hingga pekat.
2.       Masukkan tepung yang dicampurkan rata dengan tepung beras, sedikit demi sedikit hingga habis dan kacau hingga adunan benar-benar serata.
3.       Panaskan oven atau pembakar bahulu dapur arang.
4.       Sapukan sedikit minyak pada acuan dan ceduk menggunakan sudu, isikan adunan sebanyak ¾ daripada saiz acuan.
5.       Panaskan sehingga masak, ukur masa waktu masak yang sempurna untuk mudah memastikan bahulu masakan berikutnya.
6.       Keluarkan bahulu yang telah masak dari acuan dan ulang sehingga semua adunan habis dibakar.
7.       Sejukkan dahulu sebelum simpan dalam bekas.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0