Bahan-bahannya:-
8 biji telur ayam segar
250 gram serbuk penaik
250 gram gula halus
2 sudu tepung beras
Secubit garam
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Pukul telur hingga kembang, masukkan gula dan sedikit
garam dan pukul lagi hingga pekat.
2.
Masukkan tepung yang dicampurkan rata dengan
tepung beras, sedikit demi sedikit hingga habis dan kacau hingga adunan benar-benar
serata.
3.
Panaskan oven atau pembakar bahulu dapur arang.
4.
Sapukan sedikit minyak pada acuan dan ceduk
menggunakan sudu, isikan adunan sebanyak ¾ daripada saiz acuan.
5.
Panaskan sehingga masak, ukur masa waktu masak
yang sempurna untuk mudah memastikan bahulu masakan berikutnya.
6.
Keluarkan bahulu yang telah masak dari acuan dan
ulang sehingga semua adunan habis dibakar.
7.
Sejukkan dahulu sebelum simpan dalam bekas.
No comments:
Post a Comment