Bahan-bahannya:-
30 gram agar-agar rafia
1 tin susu cair Ideal
2 gelas gula pasir
4 gelas air
4 sudu tepung kastard
1 sudu marjerin
5 biji telur – ambil merahnya
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Masak agar-agar dengan 4 gelas air hingga
hancur. Angkat dan tapis.
2.
5 biji merah telur dikacau dengan susu cair dan
tepung kastard.
3.
Tuang campuran telur, susu cair dan tepung
kastard ke periuk agar dan masak semula hingga mendidih dan masukkan marjerin.
4.
Setelah mendidih, bahagian agar-agar cair itu
kepada 4 bahagian untuk diwarnakan.
5.
Masukkan ke dalam acuan dengan selang-selikan
warnanya.
6.
Untuk hasilan yang menarik letakkan acuan dalam
bekas berisi air batu supaya agar-agar yang dituang dapat membeku lebih dahulu
sebelum agar-agar warna yang berikutnya dituang.
7.
Sebaik membeku, sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment