Sunday, April 26, 2009

PUDING KASTARD LAPIS


 Bahan-bahannya:-

30 gram agar-agar rafia
1 tin susu cair Ideal
2 gelas gula pasir
4 gelas air
4 sudu tepung kastard
1 sudu marjerin
5 biji telur – ambil merahnya

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Masak agar-agar dengan 4 gelas air hingga hancur. Angkat dan tapis.
2.       5 biji merah telur dikacau dengan susu cair dan tepung kastard.
3.       Tuang campuran telur, susu cair dan tepung kastard ke periuk agar dan masak semula hingga mendidih dan masukkan marjerin.
4.       Setelah mendidih, bahagian agar-agar cair itu kepada 4 bahagian untuk diwarnakan.
5.       Masukkan ke dalam acuan dengan selang-selikan warnanya.
6.       Untuk hasilan yang menarik letakkan acuan dalam bekas berisi air batu supaya agar-agar yang dituang dapat membeku lebih dahulu sebelum agar-agar warna yang berikutnya dituang.
7.       Sebaik membeku, sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0