Monday, April 12, 2010

PECAL KANGKUNG TOK SOHOR

Sayur-sayurannya:

1 ikat kangkung segar
1 ikat kacang panjang
150 gram kobis
150 gram taugeh
(Kangkung, kacang panjang, kobis dan taugeh dicelur dan ditoskan)
3 keping tauhu kuning
2 keping tempe
(Tauhu dan tempe digoreng garing)

Bahan-bahan Untuk Kuah Kacang:


200 gram kacang tanah digoreng dengan 2 sudu minyak sawit atau minyak kacang tanah
3 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
3 biji cili padi
3 sudu Cili boh
1sudu ikan bilis ditumbuk
½ inci kencur
1 helai daun limau purut
3 sudu asam jawa
1 cawan air
3 sudu gula melaka
Limau nipis diambil jusnya.

Cara-cara Membuatnya:

1.       Kacang yang telah digoreng, hendaklah ditumbuk atau dikisar kasar.
2.       Buat air asam jawa dengan mencampurkkannya dengan secawan air
3.       Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi, cili boh, ikan bilis, kencur, daun limau purut dan gula Melaka. Setelah lumat masukkan air asam jawa dan perahan air limau nipis.
4.       Setelah kisaran sebati, masukkan kacang tanah dan gaulkan hingga merata.
5.       Atur sayuran yang telah siap ditos ke dalam mangkuk besar dahulu. Tuang kuah kacang dan gaul rata. Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0