Wednesday, December 22, 2010
Ikan Kerapu Masam Manis(Sweet Sour)
Masakan ikan kerapu masam manis ini Kak Mas hidangkan bersama dengan Udang Mentega/Butter di atas meja pengantin semasa Kak Shera hari itu.
Ikan Kerapu Masam Manis
bahannya
1 ekor ikan kerapu - berat lebihkurang ½ kg - dibersihkan dan tos
Bahan A
5 ulas bawang merah )
1 ulas bawang putih ) ditumbuk
7 – 8 biji lada hitam )
Garam
Bahan B
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar cili boh
Air asam jawa
perasa
bahan hiasan (hiris)
daun sup & bawang
tomato segar
cili merah
bawang besar
Minyak masak untuk menggoreng
Cara
1. Bahan A diperap bersama ikan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak, bila panas masukkan ikan yang diperap tadi hingga masak.
3. Selepas itu, angkat dan toskan ikan.
4. Panaskan kuali dan minyak masak, bila dah pijar kemudian tumiskan bahan A (rempah yang diperap dengan ikan) hingga naik baunya. Selepas itu masukkan bahan B, biarkan sampai betul-betul pijar.
5. Kemudian masukkan ikan yang ditoskan tadi bersama-sama rempah yang ditumiskan tadi selama 5 minit.
6. Bila masak hidangkan dan kemudian taburkan bahan-bahan hiasan tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment