Bahan Nasi Lemak:
500 gram beras (basuh dan toskan)
3 ½ cawan santan
½ inci halia
1 sudu camca gula
Garam dan daun pandan
Cara-cara:-
1. Masukkan santan, halia, garam dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan.
2. Masukkan beras kedalam periuk yang telah dicampurkan dengan bahan-bahan dan biarkan nasi sampai kering dan kecilkan api.
3. Biarkan periuk tadi mengeluarkan wap beberapa kali – tandanya nasi masak.
Bahan untuk sambal:
125 gram ikan bilis (digoreng) / 1 kilo ikan tongkol (dikukus dan digoreng) / Sotong / Kerang
125 gram bawang merah
60 gram cili kering / cili api (10 biji) digiling
5 cm belacan
2 camca besar minyak
1 camca teh gula @ manisan (gula Melaka)
1 ½ camca air asam
Sedikit garam
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling sehingga naik pijar.
2. Masukkan ikan bilis atau ikan, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3. Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
Hidangan tambahan:
Kacang goreng
Hirisan Timun
Telur ayam atau telur puyuh yang direbus
Kangkung yang dicelur
Kalau minta daun pandan jiran tu ...... pandai-pandailah untuk beri semangkuk ....... Lepas tu kalau jiran tanya siapa buat ni sedap sangat .... eh... anak dara yang sorang tu lah ..... bukan apa ... promo ....Resepi Nasi Lemak ni Kak Mas dapat masa-masa remaja dulu dari Bonda Dayang Ramlah kini beliau menetap di Teluk Intan, Perak.
No comments:
Post a Comment