Bahannya:-
2 biji peria
¼ kilo udang
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar air asam jawa
Garam, serbuk perasa secukupnya
Caranya:-
1. Peria dibersihkan dan dipotong kecil-kecil setelah itu diramaskan dengan sedikit air garam, dibasuh dan ditoskan.
2. Udang dibersihkan serta dibuang kulitnya. Cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga pijar dan masukkan air asam jawa, garam dan sebuk perasa.
4. Selepas itu masukkan udang dan juga peria.
5. Setelah masak boleh dimasukkan cili merah dan bawang besar yang dimayangkan.
6. Angkat dan hidang.
Pahit ??? ... itu ubat mujarab .... jangan duk ratah udang pulak ..... yang gout tu makan peria udah .... udang kasi kat orang sebelah .... hehehe....
No comments:
Post a Comment