Wednesday, May 7, 2014

Sayur Jambu Golok Sotong

Bahan-bahannya:

2 ekor sotong yang sederhana
7 biji jambu golok
1 biji bawang besar              - dipotong 4
1 biji bawang kecil               - dipotong 4
1 biji  lada besar                  - dibelah
1 cawan santan segar
Perisa - mengikut selera masing-masing

Caranya:

1. Jambu golok dibelah dan direbus dengan air dan dimasukkan sedikit garam sehingga masak.
2. Selepas itu toskan dan  ramaskan perlahan-lahan Jambu Golok bagi mengeluarkan air yang menyerapkan didalamnya.
3. Sotong (dipotong) terlebih dahulu, kemudian dimasukkan santan, bawang besar, bawang kecil dan lada besar ke dalam periuk.
4. Bila masak hidangkan bersama sambal belacan dan ikan goreng.

 

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0