Bahannya:-
5 cawan
besar
½ cawan
beras pulut
5 ½
cawan air
½ cawan
minyak sapi / minyak masak
2 biji
bawang putih
6 biji
bawang merah
4 cm
halia
(bawang
putih, bawang merah, halia – dimayang)
4 cm
kulit kayu manis
2 sudu
kecil lada hitam
4 biji
buah pelaga
4
kuntum bunga lawang
½ sudu
kecil jintan putih
½ sudu
kecil ketumbar
(
dibungkus dgn kain jarang)
2 helai
daun pandan
Garam
dan bahan perisa
Caranya
:-
1.
Beras
dan beras pulut digaul sekali dan dicuci dengan bersih.
2.
Panaskan
periuk dan masukkan minyak dan masukkan bahan yang dimayang. Bila sudah naik
bau masukkan kulit kayu manis, bahan dibungkus, lada hitam, bunga lawang dan
campurkan air.
3.
Masukkan
daun pandan.
4.
Bila mendidih masukkan beras.
5.
Masukkan
garam dan perasa.
6.
Bila
nasi kering kecilkan api.
7.
Bila
periuk dah naik wap beberapa bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan gulai
daging/ayam atau ikan.
No comments:
Post a Comment