Bahan
Nasi Lemak:
500
gram beras (basuh dan toskan)
3
½ cawan santan
½
inci halia
1
sudu camca gula
Garam
dan daun pandan
Cara-cara:-
1.
Masukkan santan, halia, garam dan daun pandan
ke dalam periuk dan panaskan.
2.
Masukkan beras kedalam periuk yang telah
dicampurkan dengan bahan-bahan dan biarkan nasi sampai kering dan kecilkan api.
3.
Biarkan periuk tadi mengeluarkan wap
beberapa kali – tandanya nasi masak.
Bahan untuk sambal:
125
gram ikan bilis (digoreng) / 1 kilo ikan tongkol(Aya) (dikukus dan digoreng)
125
gram bawang merah
60
gram cili kering / cili api (10 biji)
5
cm belacan digiling
2
camca besar minyak
1
camca teh gula @ manisan (gula Melaka)
1
½ camca air asam
Sedikit
garam
Cara-caranya:-
1.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang
digiling sehingga naik pijar.
2.
Masukkan ikan bilis atau ikan, air asam,
garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3.
Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan
hidangan tambahan.
Hidangan tambahan:
Telur ayam atau telur puyuh
yang direbus
Kangkung yang dicelur
No comments:
Post a Comment