Bahan:
½ kilo ayam (dipotong 8 keping)
2 siung bawang putih )
10 biji bawang merah )
¼ inci halia ) dikisar
¼ inci lengkuas )
1 ½ inci kunyit )
8 biji cili api (4 biji hijau + 4 biji merah) )
2 batang serai - dititik
3 cawan santan
4 helai daun limau purut (dimayang)
½ sudu belacan
3 keping asam gelugur (asam keping)
Garam dan perisa secukup rasa
Caranya
1.
Masukkan santan, bahan kisar serai yang dititik, belacan dan juga asam keping
ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sehingga mendidih
barulah masukkan ayam.
2.
Bila separuh masak masukkan daun limau purut.
3.
Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.
Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment