Bahan:
500 gram kuey teow
100 gram udang (sederhana)
100 gram taugeh
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pes cili
2 siung bawang putih -
(diketuk)
2 biji telur
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
1 tangkai daun bawang /kucai (dipotong)
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa – ikut selera
Cara:
1.
Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minyak
dah pijar masukkan bawang putih biarkan sehingga naik kuning.
2.
Selepas itu masukkan pes cili, kicap pekat, sos
tiram, lada sulah, lada hitam dan masukkan telur dan kacau.
3.
Kemudian masukkan udang dan kuey teow berserta
garam dan perisa mengikut selera gaul, kemudian masukkan daun bawang/kucai sampai
rata.
4.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment