BAHAN-BAHANNYA
2 ikat kangkung
10 batang kacang panjang
200 gram taugeh (dicomelkan)
3 keping tauhu kuning
3 keping tempe
2 biji telur direbus
BAHAN UNTUK KUAH
1 inci belacan
10 biji lada kering
5 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
250 gm kacang tanah disangar
30 gm gula melaka
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
membuatnya:
1. Kangkung
dipotong-potong dan taugeh dicelur.
2. Untuk kuahnya
pula; panaskan sedikit minyak kemudian
tumis semua bahan-bahan untuk kuah
hingga naik minyak. Rasa dahulu sebelum menambahkan garam atau gula.
3. Untuk
hidangan; di dalam masukkan kangkung, taugeh, tauhu, tempe dan potong telur
rebus.
4. Tambah kuah
sebaik ingin memakannya.
No comments:
Post a Comment