Monday, May 2, 2016

UDANG BERSALUT TEPUNG – POK NONG


Bahan-bahannya:-

150 gram udang segar
200 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 biji kuning telur
400 ml air sejuk

Cara-cara Membuatnya:-


1.     Pukul 2 biji kuning telur, masukkan tepung gandum, baking powder, garam dan kacau hingga rata.
2.     Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil mengacau, biar sebati, dikacau dan ditambah hingga kepada kepekatan yang anda inginkan.
3.      Pegang hujung ekor udang dan celupkan udang sehingga tempung menyaluti kepala dan badan udang.
4.      Goreng udang sehingga tepung yang menyaluti tubuhnya kuning keemasan.
5.      Siap untuk dihidangkan bersama sos pencicah yang digemari.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0