Bahan-bahannya:-
1 kilogram Siput Pepahat – direbus
100 gram cili padi
2 ulas bawang merah – dihiris
2 siong bawang putih – dihiris
30 gram belacan
2 sudu gula
Garam secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis
Cara-cara Untuk
Membuatnya:-
1.
Rebus siput pepahat dengan sedikit garam dan
satu siong bawang putih yang diketuk. Setelah masak toskan.
2.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih,
bawang merah dan belacan.
3.
Masukkan gula, garam dan siput pepahat berkulit dan isu siput pepahat yang
telah ditoskan tadi. Siput pepahat dengan kulit memang cantik. Kulitnya kalau yang dah tercabut tu, tak perlulah kulitnya ambil isi sajalah.
4.
Gaulkan serata dan siap untuk dihidangkan. Boleh
diratah atau makan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment