Monday, May 2, 2016

SIPUT PEPAHAT CILI PADI


Bahan-bahannya:-

1 kilogram Siput Pepahat – direbus
100 gram cili padi
2 ulas bawang merah – dihiris
2 siong bawang putih – dihiris
30 gram belacan
2 sudu gula
Garam secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis

Cara-cara Untuk Membuatnya:-


1.       Rebus siput pepahat dengan sedikit garam dan satu siong bawang putih yang diketuk. Setelah masak toskan.
2.       Panaskan minyak dan masukkan bawang putih, bawang merah dan belacan.
3.       Masukkan gula, garam dan siput pepahat berkulit dan isu siput pepahat yang telah ditoskan tadi. Siput pepahat dengan kulit memang cantik. Kulitnya kalau yang dah tercabut tu, tak perlulah kulitnya ambil isi sajalah.
4.       Gaulkan serata dan siap untuk dihidangkan. Boleh diratah atau makan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0