Tuesday, May 2, 2017

MEE BANDUNG – BENTENG


Bahan-bahannya:-

250 gram mee kuning – dicelur dan ditoskan
2 siung bawang putih - diketuk
7 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
2 ulas bawang merah – dilumatkan bersama lada kering
5 ekor udang – dibersihkan
2 keping sotong
2 sudu sos tomato ideal
1 sudu kecil perasa udang
1 biji telur
2 tangkai sawi dipotong
250 ml air
Garam, sebuk perasa – secukup rasa
1 sudu minyak untuk menumis


Cara-cara Membuatnya:-

1.       Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2.       Masukkan lada kering, bawang merah yang telah dilumatkan dan air sebanyak 250 ml air.
3.       Masak sehingga mendidih kemudian tunggu 3 minit lagi.
4.       Masukkan sos tomato, udang, sotong, perasa dan masak hingga mendidih..
5.       Selepas itu masukkan sawi dan biahkan mendidih sekali lagi. Pecahkan telur dan biarkan sekejap. Sesuaikan rasa, tambah garam.
6.       Siap untuk dihidang, tuang di atas mee kuning yang telah dicelur. Hiaskan dengan bawang goreng dan hirisan lada merah.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0