Bahan-bahannya:-
2 kilogram (paru-paru dan limpa) – dipotong, dibersih dan
ditoskan
2 biji kelapa ambil santan pekat dan santan cair
5 helai daun kunyit – dihiris halus
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa
Bahan Untuk
Dilumatkan:-
15 ulas bawah merah – dilumatkan
50 gram lada kering – direndam air panas, ditoskan -
dilumatkan
10 tangkai cili padi – dilumatkan
1 inci halia – dihiris
1 inci lengkuas – dihiris
10 batang serai – dihiris
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Masukkan bahan-bahan yang dilumatkan
bersama-sama santan dan masak dengan api yang sederhana.
2.
Masak sambil mengacaunya hingga sebati dan
masukkan paru-paru dan limpa yang telah ditos.
3.
Setelah nampak hampir mendidih, masukkan
kerisik, garam dan serbuk perasa serta daun kunyit.
4.
Masak lagi dengan api yang sederhana, kacau
sentiasa sehingga sering dan masakan masak mengeluarkan bau dan minyak,
padamkan api.
5.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment