Tuesday, May 2, 2017

RENDANG PARU DAN LIMPA – Kak Harison



Bahan-bahannya:-

2 kilogram (paru-paru dan limpa) – dipotong, dibersih dan ditoskan
2 biji kelapa ambil santan pekat dan santan cair
5 helai daun kunyit – dihiris halus
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa

Bahan Untuk Dilumatkan:-


15 ulas bawah merah – dilumatkan
50 gram lada kering – direndam air panas, ditoskan - dilumatkan
10 tangkai cili padi – dilumatkan
1 inci halia – dihiris
1 inci lengkuas – dihiris
10 batang serai – dihiris

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Masukkan bahan-bahan yang dilumatkan bersama-sama santan dan masak dengan api yang sederhana.
2.       Masak sambil mengacaunya hingga sebati dan masukkan paru-paru dan limpa yang telah ditos.
3.       Setelah nampak hampir mendidih, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa serta daun kunyit.
4.       Masak lagi dengan api yang sederhana, kacau sentiasa sehingga sering dan masakan masak mengeluarkan bau dan minyak, padamkan api.
5.       Siap untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0