Bahan-bahannya:-
600 gram ikan pari
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 tangkai daun kesum
3 sudu minyak untuk menumis
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Ikan pari
disiang, dibersihkan… (sebaiknya minta penjual ikan tu siangkan kita bersihkan
aja.)
2.
Lumatkan lada kering, bawang merah, bawang putih
dan halia.
3.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dilumatkan
hingga naik bau.
4.
Masukkan air asam jawa dan air 5 cawan. Panaskan
hingga mendidih dan biarkan hingga kuahnya memekat sedikit.
5.
Masukkan ikan pari dan daun kesum, biarkan
mendidih, tambahkan garam, serbuk perasa dan gula.
6.
Masak dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment