Friday, April 20, 2018

IKAN PARI MASAK ASAM PEDAS


Bahan-bahannya:-

600 gram ikan pari
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 tangkai daun kesum
3 sudu minyak untuk menumis
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa


Cara-cara Membuatnya:-

1.        Ikan pari disiang, dibersihkan… (sebaiknya minta penjual ikan tu siangkan kita bersihkan aja.)
2.       Lumatkan lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia.
3.       Panaskan minyak dan tumis bahan yang dilumatkan hingga naik bau.
4.       Masukkan air asam jawa dan air 5 cawan. Panaskan hingga mendidih dan biarkan hingga kuahnya memekat sedikit.
5.       Masukkan ikan pari dan daun kesum, biarkan mendidih, tambahkan garam, serbuk perasa dan gula.
6.       Masak dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0