Thursday, May 17, 2018

PUDING LAICI

Hari Ahad baru-baru ni Kak Mas menghadiri Kursus Team Building, orang tua dan telah berusia serta bercucu seperti Kak Mas kembali segar selepas berpeluh dalam aktiviti yang diadakan. Yang pasti usia kita makin bertambah hari ke hari. Dalam aktiviti yang diadakan, bahasa isyarat  ... Kak Mas juga dapat hamper atas kejayaan kerja dalam kumpulan. Dengan satu hamper tu ada pelbagai hadiah yang terpaksa dibahagi secara ala kadar sebab berlainan jenis.

Adik-adik yang pernah dapat hadiah satu hamper dalam satu kumpulan mesti pernah mengalami keadaan begitukan? Cuba angkat tangan Kak Mas nak tengok. Okeylah moga hidup kita ceria dengan lawak ringan ni.

Kak Mas ambil tin laici ... tak nak berebut untuk ambil coklat atau gula-gula ... bagi je kat orang muda. Laici dalam tin pulak mengingatkan zaman persekolahan dulu-dulu ... bila rombongan ke Singapura itulah yang dibawa balik. Ceria adik beradik yang masih kecil.

Okey ke situ pulak ... dengan Laici dalam tin ni... Kak Mas nak buat Puding Laici untuk berbuka puasa maghrib nanti. Resepi Puding Laici 

Bahan-bahan
2 tin laici (ambil laici sahaja)
1 tin buah campuran
1 tin susu cair (Ideal sure the best)
1 bungkus agar-agar
10 gelas air
1 kotak santan (200ml)
1 tin susu pekat
1 1/2 gelas gula

Cara-cara Membuatnya
1. Didih agar-agar hingga cair  dan larut dengan 10 gelas air... bubuh daun pandan.
2. Kemudian, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Akhir sekali masukkan kesemua bahan-bahan serta laici dan buah campuran kedalam agar-agar. Kacau dengan perlahan hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan dalam peti sejuk.

Simpan untuk waktu berbuka nanti. Che Abang jangan pulak terlupa intai-intai dalam petisejuk hari ini kita puasa. 
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...