Yang ironinya bila beli kat bazar, kelapa parut mudah basi kalau tak hati-hati. Kena hidu tapi apa orang yang nengok dan menjual tu kata pulak. Cik Kak ... kami jual je yang ni semua kuih orang hantar. Kesian pulak, tapi tak apa ... Kak Mas bagi resepi ni ....
Bahan-bahannya:
1 gelas tepung pulut
1/2 kotak santan pekat
1/4 camca teh garam halus
1/4 cawan kelapa parut (ambil yang putih dan tidak terlalu tua)
1 kerek gula kabung / manisan / gula melaka (Potong ketul bulat kecil-kecil manisan inti)
2 helai daun pandan - dikisar dengan secawan air (tapis ambil warna)
Cara Membuatnya:
1. Uli tepung pulut bersama air daun pandan, santan dan garam.
2. Selepas doh tersedia, gentel bulat-bulat untuk buat bebola doh sebesar biji guli. Isikan gula melaka ke dalam bebola pulut itu.
3. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
4. Masukkan bebola pulut yang telah dimasukkan manisan ke dalam air yang sedang gelegak itu.
5. Apabila telah masak, bebola tadi akan menimbul, sauk dengan sudu dan toskan airnya.
6. Golekkan bebola keatas kelapa parut yang telahpun digaul dengan sedikit garam.
7. Masa untuk mencuba ... oops ... bulan puasa ni. nanti Kak Mas makan waktu berbuka. Jom.
No comments:
Post a Comment