6 biji ubi kentang - direbus dan dibuang kulit
4 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih - dilumatkan
2 tangkai daun saderi - dimayang
5 tangkai daun kucai - dimayang
150 gram isi daging ayam - dihancurkan
3 biji telur ayam segar - dipukul
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara Membuatnya:-
1. Rebus kentang tanpa dikupas kulitnya hingga empuk.
2. Buang kulitnya dan lenyek hingga hancur.
3. Masukkan kesemua bawang yang ditumbuk, isi ayam hancur; daun saderi serta daun kucai yang dimayang bersama kentang dan digaul hingga rata. Kepal bahan yang dicampurkan bulat-bulat.
4. Pukul telur hingga sebati - celupkan kepalan bulat-bulat sehingga ianya disaluti telur.
5. Goreng hingga garing dan siap untuk dihidangkan.
SOS UNTUK BERGEDIL AYAM
5 biji lada merah segar - dibuang bijinya - dilumatkan
2 siong bawang putih
2 sudu gula
2 sudu cuka
1/2 cawan air
Cara-cara Membuatnya:-
1. Lada merah dan bawang putih dilumatkan.
2. Gaulkan bahan yang dilumatkan dengan gula, cuka dan air.
No comments:
Post a Comment