Bahan-bahannya:-
600 gram ikan temenung (ikan kembung)
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
1 batang serai
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 sudu minyak untuk menumis
(Jika nak bubuh daun kesum – gunakan 3 tangkai tapi tidak
perlu bubuh serai ... kalau nak bubuh juga ... ikut sukalah...)
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Ikan
temenung disiang, dibersihkan.
2.
Lumatkan lada kering, bawang merah, bawang putih,
batang serai dan halia.
3.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dilumatkan
hingga naik bau.
4.
Masukkan air asam jawa dan air 5 cawan. Panaskan
hingga mendidih dan biarkan hingga kuahnya memekat sedikit.
5.
Masukkan ikan dan biarkan mendidih, tambahkan
garam, serbuk perasa dan gula.
6.
Masak dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment