Tuesday, January 1, 2019

IKAN TEMENUNG MASAK ASAM PEDAS


Bahan-bahannya:-

600 gram ikan temenung (ikan kembung)
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
1 batang serai
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 sudu minyak untuk menumis
(Jika nak bubuh daun kesum – gunakan 3 tangkai tapi tidak perlu bubuh serai ... kalau nak bubuh juga ... ikut sukalah...)
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-


1.        Ikan temenung disiang, dibersihkan.
2.       Lumatkan lada kering, bawang merah, bawang putih, batang serai dan halia.
3.       Panaskan minyak dan tumis bahan yang dilumatkan hingga naik bau.
4.       Masukkan air asam jawa dan air 5 cawan. Panaskan hingga mendidih dan biarkan hingga kuahnya memekat sedikit.
5.       Masukkan ikan dan biarkan mendidih, tambahkan garam, serbuk perasa dan gula.
6.       Masak dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0